Politist sau adjectiv?

Cam asta este si dilema personajului interpretat de Dragos Bucur, care, intre paranteze fie spus, este motivul pentru care am vrut sa vizionez filmul lui Porumboiu in cea de-a doua zi dupa premiera din Bucuresti.

Este si actorul pe care regizorul vasluian l-a avut in minte atunci cand a scris acest scenariu. Cei doi au lucrat excelent impreuna si aste transpira din personajul politistului blazat, pragmatic, sastisit, dar a carui constiinta il impiedica sa faca ceva rau, "ceva care l-ar putea duce pe drumul pierdut al regretelor". Desi nu intelege exact sensul propriu al cuvantului constiinta, politistul nostru simte pe pielea lui sensul figurat al acelei voci interioare care incearca sa ne opreasca de la a face ceva ce nu se acomodeaza in linia adevarului personal. 

As putea vorbi la infinit despre acest film, dar nu cumva sa credeti ca asta inseamna ca mi-a placut. Este o vizionare obligatorie insa pentru cei care vor sa cunoasca si sa inteleaga spiritul filmului romanesc si al noului val cinematografic. Aclamat si primit extrem de bine in strainatate, filmul are deja la activ 2 premii importante la Cannes. Dar nu despre asta este vorba. Cu totii stim deja ce inseamna premiile si cum se acorda. Valoarea lui Porumboiu este reala, nu-i vorba, iar Politist, adjectiv este un argument bun al stilului sau local: seducator prin semantica, contagios prin continut, repelant prin deja clasicul mod de filmare inerta, greoaie, sintetizata in discursul corpului. Foarte lung si pe alocuri trenant, Politist, adjectiv are insa 2 momente memorabile care sintetizeaza viciile de caracter atat de familiare din jurul nostru. Scena din biroul comandatului, interpretat magistral de Vlad Ivanov, este excelenta, fura un pic din autoironia fina a lui Caranfil, dar tradeaza un stil personal imbibat de o semantica si o "maieutica" autentice. Cea de-a doua, din bucataria celor doi soti, este de-a dreptul dureroasa prin calitatea ei emotionala.

Filmul este de fapt o pledoarie pentru cuvinte, pentru sens, pentru logica, pentru rigurozitatea mintii. Asa zisa dilema morala, bazata pe o lege morala existenta doar la nivel individual, este cea in care ne regasim cu totii, dincolo de definitia de dictionar: Cati dintre voi nu v-ati gandit macar o data ce inseamna de fapt constiinta, ce rol are in viata noastra si cum ne obliga sa actionam? La urma urmei, Porumboiu ne intreaba ceva foarte simplu prin filmul sau, si asta este bonusul acestei pelicule: ce faci cand adevarul tau difera de adevarul celorlalti? Schimbi traseul si deviezi sau te aliniezi unor reguli? Raspunsul tine, cel mai probabil, de cate ore pe noapte vrei sa dormi.

Sursa foto: storage0.dms.mpinteractiv.ro

MARIEJEANE

molateca precum o pisica, perversa precum marea, cuminte precum o scoica pe nisipul fierbinte. traiesc dupa un motto la fel de ironic ca si persoana mea " i can resist everything except temptation".
PeTocuri TV

Get the Flash Player to see this player.